Stanić Grupa među kandidatima za kupnju Fructala

Bez autora
Jun 23 2011

Za kupovinu Fructala je prema informacijama lista Finance zainteresirano pet kupaca - Nektar, britanski investicijski fond Argus Capital, austrijski Spitz, hrvatsko poduzeće Grupa Stanić i talijanski San Benedetto. San Benedetto u svom odgovoru Financama tvrdi da nije zainteresiran za kupovinu Fructala, iako izvori lista Finance tvrde da je upravo San Benedetto favorit, iako se kasno uključio u proces kupovine Fructala. Prema navodima Nektara, zajedno sa Fructalom bi ova dva poduzeća bila stubovi zajedničke firme, pri čemu mu je robna marka Fructal posebno važna za ostvarivanje ciljeva budućeg zajedničkog poduzeća na tržištima zapadne Europe u segmentu premium proizvoda i ponude za hotele i restorane. Izvori tvrde da se to poduzeće kasno uključilo u kupovinu, da važi za favorita, ali su prodavci zbog lokalne sredine koja tom preduzeću nije naklonjena jako oprezni.

Stanić Grupa među kandidatima za kupnju FructalaZa kupovinu Fructala je prema informacijama lista Finance zainteresirano pet kupaca - Nektar, britanski investicijski fond Argus Capital, austrijski Spitz, hrvatsko poduzeće Grupa Stanić i talijanski San Benedetto.

San Benedetto u svom odgovoru Financama tvrdi da nije zainteresiran za kupovinu Fructala, iako izvori lista Finance tvrde da je upravo San Benedetto favorit, iako se kasno uključio u proces kupovine Fructala.

Prema navodima Nektara, zajedno sa Fructalom bi ova dva poduzeća bila stubovi zajedničke firme, pri čemu mu je robna marka Fructal posebno važna za ostvarivanje ciljeva budućeg zajedničkog poduzeća na tržištima zapadne Europe u segmentu premium proizvoda i ponude za hotele i restorane.

"Izvori tvrde da se to poduzeće kasno uključilo u kupovinu, da važi za favorita, ali su prodavci zbog lokalne sredine koja tom preduzeću nije naklonjena jako oprezni", pišu Finance.

Austrijski Spitz nije odgovorio Financama na pitanje kakve planove ima sa Fructalom nakon eventualne kupovine, dok je hrvatska Grupa Stanić odgovorila da ne može ni potvrditi, ni negirati svoju zainteresiranost za kupovinu Fructala.

Britanski Argus Capital kaže da nije kupac iz industrijske grane proizvođača voćnih pića, a što se tiče izlazne strategije nakon moguće kupovine Fructala, Argus Capital kaže da je moguće da ga proda strateškom vlasniku ili lokalnim investitorima, kao da je moguć i menadžerski otkup Fructala.

Srpski Nektar u svom odgovoru o namjerama nakon kupovine Fruktala navodi da želi da, zajedno sa Fruktalom, postane vodeći proizvođač voćnih pića u jugoistočnoj Europi, uključujući i mogućnost nastupa na tržištima zapadne Evrope.

Istovremeno je Nektar spreman jamčiti očuvanje postojeće Fructalove proizvodnje u matičnoj Ajdovščini i Kamniku, kao i otkupljivanje voća proizvedenog u Sloveniji po tržišnim cijenama.

Uz to je Nektar namjerava i uložiti dodatna financijska sredstva u razvoj voćarstva i lokalnih proizvođača voća u Sloveniji, posebno u regiji oko Ajdovščine, pri čemu je Nektar svjestan toga da će opština Ajdovščina biti njegov ključni partner u budućem razvoju Fruktala, posebno jer se Nektar oslanja na filozofiju društvene odgovornosti, zbog čega i namerava se uključiti u razvoj lokalne zajednice, kao što to radi i u Bačkoj Palanci gde je njegovo sjedište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik